Kto spochybňuje atentát na premiéra Fica?

15. mája 2024 došlo v meste Handlová k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Motív tohto útoku, ktorý bol prekvalifikovaný na teroristický čin, je v súčasnosti predmetom vyšetrovania, no predpokladá sa, že pokus o atentát mohol byť politicky motivovaný. Útok na premiéra SR vyvolal vlnu odsúdenia a solidarity, pričom politickí lídri naprieč politickým spektrom deklarovali potrebu upokojenia situácie a hľadania zmieru v spoločnosti. Zároveň sa však objavili indície, že sa niektorí politickí predstavitelia rozhodli zneužiť tento čin v politickom boji a ako zdôvodnenie opatrení proti kritickým médiám.

Táto závažná udalosť sa stala predmetom viacerých konšpiračných teórií, ktoré sa šírili v slovenskom informačnom priestore a postupne boli preberané aj niektorými politickými aktérmi, ktorí ich legitimizovali a podporili tak ich šírenie. Tým sa posilnil potenciál na ďalšie spochybňovanie okolností atentátu. Aj preto je dôležité predmetné teórie analyzovať, identifikovať motívy ich šíriteľov a prispieť tak k zvýšeniu odolnosti obyvateľov SR voči konšpiračnému mysleniu. 

Podľa posledného prieskumu agentúry Ipsos pre CEDMO celkovo 16% dotazovaných verilo konšpiračnej teórii o tom, že “atentát na Róberta Fica bol zinscenované divadlo pri ktorom páchateľ použil slepé náboje”. Z prieskumu vyplýva, že týmto teóriám sú náchylnejší veriť hlavne voliči niektorých opozičných strán, avšak tieto teórie oslovili aj mnohých podporovateľov vládnych politických strán.

Ambíciou našej analýzy je prispieť k poznatkom o motívoch šíriteľov konšpiračných teórií o atentáte a spôsobe ich šírenia v informačnom priestore. Cieľom predkladanej analýzy je:

  1. Analyzovať aktérov šíriacich konšpiračné teórie a ich motívy 
  2. Zhodnotiť šírenie konšpiračných teórií v informačnom priestore

V rámci zberu dát z otvorených zdrojov sme identifikovali niekoľko profilov a webových stránok, ktoré šírili konšpiračné teórie o atentáte. Identifikovali sme 3 hlavné naratívy:

  • atentát sa v skutočnosti nestal a je len zámienkou na potlačenie demokracie a obmedzenie slobody na Slovensku, 
  • atentát bol zinscenovaný vládou ako zásadná udalosť, ktorá má vyvolať pocit solidarity verejnosti s premiérom a jeho vládou, aby mohli byť prijaté radikálne opatrenia
  • atentát bol tzv. operáciou pod falošnou vlajkou a je súčasťou plánu na zavedenie totality Svetovou zdravotníckou organizáciou v súvislosti s pandemickou zmluvou.

V tejto súvislosti sme identifikovali troch šíriteľov, ktorí v informačnom priestore zverejnili niekoľko konšpiračných teórií na základe vyššie uvedených naratívov.

A. Blog Peter Bolebruch

Blog Peter Bolebruch je na blog.sme.sk aktívny od januára 2024. V publikovaných článkoch na blogu a postoch na sociálnej sieti Facebook sa vyjadruje najmä k politickej situácii na Slovensku a kritizuje strany súčasnej koalície.

Konšpiračná teória: Použitie slepých nábojov

Článok uverejnený na blog.sme.sk dňa 23.6.2024 popisuje videá zachytávajúce streľbu s rôznymi druhmi nábojov. K autorstvu článku sa vo videopríspevku na platforme YouTube prihlásil aj profil s názvom “Modrý Zajačik Július Kovács”. Autori porovnávajú videá so zábermi útoku na predsedu vlády a predpokladajú, že pri atentáte boli použité slepé náboje. Následne implicitne dochádzajú k záveru, že atentát na premiéra sa nestal. Na základe iných uverejnených príspevkov od autora je zrejmé, že predpokladá zinscenovanie atentátu vládnou mocou s motívom zneužiť takúto udalosť na potlačenie demokracie a obmedzenie slobody.

Snímka pôvodne uverejneného príspevku na Blog.sme.sk

Článok získal viac ako 400 tisíc prečítaní v priebehu 48 hodín. Denník SME predmetný text zmazal za porušenie kódexu blogera a upozornil na šírenie konšpiračných teórií. Článok bol šírený aj na sociálnych sieťach, kde vo verejne dostupných príspevkoch zaznamenal viac ako 16 tisíc videní. Medzi šíriteľmi tohto článku boli aj politickí aktéri, ako napríklad Jozef Pročko. Následne autori presunuli šírenie teórie na blog s názvom “Modrý zajačik”, kde je ďalej propagovaná a využívaná na ďalšie aktivity.

B. Webová stránka Kriticko-spoločenský blok (KSBforum.info)

KSBforum.info je platforma, na ktorej publikujú viacerí autori s rôznymi názormi na politické a spoločenské dianie. Autori šíria svoj obsah na verejných kanáloch, a to na webovej stránke, na platforme Telegram a na osobných profiloch na sociálnych sieťach. Platforma produkuje príspevky s obsahom, ktorý sa sústreďuje najmä na kritiku súčasných spoločenských problémov, analýzu politických rozhodnutí a ich dopad na spoločnosť, ako aj na ekonomické otázky a ich širšie súvislosti.  

V súlade so zverejneným obsahom na jednej zo stránok je možné vysloviť predpoklad o prepojení tejto stránky s teóriou koncepcie spoločnej bezpečnosti (tzv. KSB) propagovanou sovietskými autormi Michailom Veličkom a Valerijom Pjakinom. Táto koncepcia propaguje alternatívny prístup ku geopolitike a medzinárodným vzťahom, vysvetľuje teórie o elitných skupinách, ktoré podľa nich tajne riadia globálne procesy, rozvíja teórie sebaorganizácie spoločnosti a multivektorový prístup k politike. Ich práca je často prepojená s ruským národným záujmom a ideou posilnenia ruského postavenia vo svete

Konšpiračná teória: Teória druhého strelca

Autor článku, uverejnenom dňa 19.5.2024 na webovej stránke “ksbforum.info”, analyzuje rozdiely vo fotografiách a videách pred a počas útoku na premiéra. Prichádza s domnienkou, že na mieste útoku mohol byť druhý strelec. Zároveň však priznáva, že “nevieme však, čo sa v Handlovej stalo, s určitosťou sa dá povedať len, že nie to, čo sa nám snažia nahovoriť”. Ako motív takéhoto konania označuje snahu vlády vytvoriť zlomovú politickú udalosť, ktorá “sa môže stať ďalším Sarajevom, ďalším Pearl Harborom, ďalším 9/11”.

Snímka zo stránky “ksbforum.info”, ktorá spochybňuje okolnosti atentátu na premiéra

Článok bol šírený aj na sociálnych sieťach a platformách, pričom príspevky propagujúce článok vo verejne dostupných príspevkoch získali len 230 videní. Odhad návštevnosti stránky za máj 2024 predstavoval 372 návštev.

Konšpiračná teória: Atentát má zabezpečiť podporu vláde

V ďalšom článku KSB magazínu uverejnenom 9.6.2024, rovnaký autor publikoval detailnú analýzu videozáznamov, fotografií a vyjadrení svedkov atentátu. Článok spochybňuje počet výstrelov, typ použitej zbrane, fyzikálne prejavy výstrelu a ďalšie okolnosti útoku. Autor predpokladá zámer, že pri atentáte nešlo o odstránenie premiéra, no zámerom bolo “vytvoriť pocit súdržnosti s premiérom a jeho vládou, vytvoriť atmosféru ohrozenia medzi obyvateľstvom a umlčať tak odporcov drastických, dávno naplánovaných budúcich opatrení vlády”. 

Snímka zo stránky “ksbforum.info”, ktorá spochybňuje okolnosti atentátu na premiéra

Článok bol zdieľaný na sociálnych sieťach, verejne dostupné príspevky propagujúce článok získali niečo viac ako 4200 videní. Odhad návštevnosti stránky za jún 2024 predstavoval 20,6 tisíc návštev.

C. Webová stránka Inenoviny.sk

Stránka “inenoviny.sk” uvádza, že je určená pre kritických čitateľov a nevylučuje, že niektoré nimi zverejnené informácie môžu byť dezinformácie. Stránka sa od svojho vzniku v auguste 2020 profilovala ako web kritizujúci pandémiu koronavírusu, spochybňujúci zavedené zdravotnícke opatrenia, či preberajúci široké spektrum dezinformačných naratívov o ruskej invázii na Ukrajinu.

Stránka bola hodnotená portálom konspiratori.sk, kde bola zaradená do databázy webových stránok s neserióznym obsahom s hodnotením 8,7 z 10. Stránka podľa portálu nedodržiava základy novinárskej etiky, často neuvádza autorov textov, osoby zodpovedné za obsah a redakcia nemá transparentnú štruktúru ani vlastníka. Zmienka o stránke sa objavila aj v investigatívnom článku ICJK, ktorý uvádza, že stránka ešte v auguste 2021 zohrala rolu pri protestoch pred domami lekárov počas pandémie koronavírusu.

Aj keď stránka neuvádza autorov článkov, v štruktúre stránky sú dohľadateľné kategórie článkov najmä s názvami “Kamil Jakub – OZ Dôstojné Slovensko”, “Ivan Štubňa” a “MUDr. Michal Piják”. Nie je však možné s istotou potvrdiť autora konkrétneho článku uverejneného na stránke.

Konšpiračná teória: Operácia pod falošnou vlajkou, ktorá má zakryť prijatie pandemickej zmluvy vládou SR

Od atentátu na premiéra sa stránka “inenoviny.sk” zameriava na šírenie nepodložených tvrdení a teórií so zámerom spochybniť priebeh atentátu, pričom k tejto téme od 16. mája vyprodukovala viac ako 20 článkov. Podľa príspevkov na portáli je “údajný atentát” len zámienkou na zakrytie schvaľovania pandemickej zmluvy so Svetovou zdravotníckou organizáciou, pričom premiér SR je označovaný za globalistu, ktorý naplno presadzuje agendu globalistov. V množstve iných príspevkov stránka napríklad označuje atentát na premiéra najmä ako operáciu pod falošnou vlajkou, spochybňuje strelné poranenie premiéra, ktorý mal údajne nepriestrelnú vestu, prítomných občanov označuje za hercov, využíva svedectvá lekárov na spochybnenie atentátu, no zároveň spochybňuje lekárov v nemocnici kde bol premiér ošetrovaný.

Snímka článku zo 16.5.2024, v ktorom objavujú teórie spochybňujúce atentát 

Stránka s týmito teóriami zaznamenala značný nárast návštevnosti na viac ako 130 tisíc v mesiaci máj 2024, kedy boli uverejnené teórie o atentáte na premiéra. To je viac ako päťnásobný nárast v porovnaní s aprílom 2024 (25,5 tisíc návštev), následne v júni 2024 návštevnosť dosiahla 59,6 tisíc návštev.

Záver

Našou analýzou sme identifikovali viacerých aktérov s odlišným pozadím, ktorí šíria konšpiračné teórie o útoku na predsedu vlády SR. Jedná sa o aktérov, ktorí kritizujú súčasnú vládu, skupiny ktoré rozvíjajú rôzne sociologické teórie sovietskych autorov, až po skupiny, ktoré vznikli ako súčasť odporu proti pandemickým opatreniam

Konšpiračné teórie o atentáte na premiéra Roberta Fica sú z dostupných informácií zatiaľ relatívne marginálnym fenoménom, ktorý nedokázal preniknúť do širšieho povedomia verejnosti, a okrem jedného blogu nezaznamenali ani významné šírenie v informačnom priestore. Avšak vzhľadom k tomu, že podľa prieskumovjedna tretina obyvateľov SR verí najrozšírenejším konšpiračným teóriám, by sme nemali šírenie takýchto teórií o atentáte podceňovať.

Šírenie podobných spochybňujúcich teórií o útoku na predsedu vlády SR, ako aj netransparentné komunikovanie o tejto udalosti zo strany štátnych inštitúcií, môže viesť k ďalšiemu prehlbovaniu polarizácie spoločnosti na Slovensku.

Okrem klasických dlhodobých preventívnych opatrení (najmä mediálna výchova, zvyšovanie schopnosti kriticky vyhodnocovať informácie), je vhodné transparentnou krízovou komunikáciou štátu zvýšiť informovanosť verejnosti o priebehu a vyšetrovaní udalosti, a tým predchádzať vzniku a šíreniu podobných tvrdení.

Jednou z ambícií Inštitútu pre nové bezpečnostné hrozby je analyzovať aj takéto teórie a aktérov, ktorí ich šíria, a tým prispieť k lepšej informovanosti spoločnosti.

Analýzu v PDF formáte nájdete tu.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *